Site logo

Checklist stagelopen op Curaçao

Wanneer je ervoor hebt gekozen om stage te gaan lopen op Curaçao zijn er natuurlijk een aantal dingen die je moet regelen. Hierbij een checklist van dingen die je geregeld moet hebben als je stage komt lopen naar Curaçao.

Stagevergunning

Als je als Nederlandse op Curaçao wilt verblijven dan mag je maximaal 6 maanden per jaar in de hoedanigheid van een toerist. Als je in die periode wilt werken of stage komt lopen ben je verplicht de ”Verklaring van rechtswege” aan te vragen. Dit is eigenlijk gewoon je stage-en/of werkvergunning. Zonder deze vergunning mag een werkgever je niet in dienst nemen. Bij een stage is de periode dat je op het eiland mag verblijven gelijk aan de termijn van je stageovereenkomst. Wil je meer weten over hoe je zo’n vergunning aanvraagt en welke papieren je daarvoor nodig hebt? Check dan vergunningcuracao.com


OV-vergoeding

In Nederland krijg je als student van de overheid een ov-studentenreis product. Maar als je naar het buitenland gaat voor studie kan je hier geen gebruik meer van maken. Het is dan mogelijk om je studentenreis product om te zetten naar een vergoeding. Je studie moet in dit geval wel onderdeel zijn van een Nederlandse opleiding. Het omzetten van je studentenreis product gebeurt allemaal via de site van DUO. Zorg er wel voor dat je dit op tijd doet, zodat je geen vergoeding misloopt.


Immigratieformulier

Het is voor iedereen verplicht om online een ED-card in te vullen wanneer je naar Curaçao gaat. De ED-card staat voor ”De embarkation en disembarkation kaart”. Door middel van deze kaart en het paspoort kan de Curaçaose immigratiedienst controleren of een toerist het eiland op mag. Op de kaart staan je eigen gegevens, reisgegevens en paspoortnummer. De ED-card is online in te vullen via edcardcuracao.com


Verzekering

Zorg er voor dat je ook in Curaçao verzekerd bent. Dit is ook noodzakelijk voor het aanvragen van je vergunning. Een doorlopende reisverzekering met buitenland dekking dekt over het algemeen je medische kosten in het buitenland en eventuele terugkeer naar Nederland. Daarnaast dekt deze ook meestal de kosten bij verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen. Het wordt aangeraden deze verzekering af te sluiten bij je komst naar Curaçao voor een verblijf tot 180 dagen. Wanneer je van plan bent langer te blijven dien je je in te schrijven in het bevolkingsregister van Curaçao en je uit te schrijven in Nederland. Hou er dan rekening mee dat niet al je verzekeringen je eventuele kosten na deze uitschrijving zullen dekken. Neem daarvoor contact op met je verzekeringsmaatschappij. 


Betaalpas in het buitenland

Op Curaçao wordt betaald met Antilliaanse gulden, afgekort als ANG of NAF. De koers van de NAF ten opzichte van de euro is schommelend. Houd er rekening mee dat de prijs in NAF delen door 2 ongeveer de waarde in euro is. Wanneer je gaat pinnen betaal je dan ook een wisselkoersopslag. Veel betaalpasjes zijn ingesteld op Europa. Wanneer je naar een plek buiten Europa gaat is het dus van belang om je betaalpas daarop in te stellen. Dit kan gemakkelijk via de website of app van je bank. Vergeet dit niet voor je naar Curaçao komt.


Internet en bellen op Curaçao

Uiteraard wil je op Curaçao bereikbaar zijn, net zoals in Nederland. Er zijn dan een aantal dingen die je moet weten. Het is handig om een Curaçaose simkaart aan te schaffen wanneer je op het eiland bent. Je Nederlandse nummer is dan niet bereikbaar voor bellen, maar je Whatsapp blijft wel gekoppeld aan je Nederlandse nummer. Zo’n simkaart is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Je kunt beltegoed en verschillende internetbundels kopen voor je prepaidkaart. Echter is een internetbundel niet per se nodig omdat je op de meeste plekken WIFI hebt.


Wereldstekker/Stroom

De stekkers uit Nederland passen niet in het stopcontact op Curaçao. Stopcontacten hebben namelijk rechthoekige gaten, in plaats van ronde. Voor het gebruiken van de stopcontacten is een verloopstekker van type A of B of een wereldstekker nodig. Zo’n wereldstekker is makkelijk online te koop of bijvoorbeeld bij de ANWB-winkel.

Let op: in de meeste studentenhuizen heb je 110 volt en niet 220 volt zoals je wellicht gewend bent in Nederland. De wereldstekker zorgt alleen maar voor de aansluiting maar het is geen ‘omvormer’. Alle apparatuur met een adapter, zoals je telefoon, laptop en Ipad kun je gewoon meenemen. Maar zaken zoals een krultang of een föhn laat je thuis. Gebruik je deze zaken toch bij een aansluiting van 110 volt dan slaan je stoppen door. Op Curaçao zijn er voldoende winkels welke dit soort zaken voor een zacht prijsje verkopen. 


Geldigheid van je paspoort

Om je buiten Europa te mogen begeven, te mogen vliegen en de stagevergunning aan te vragen moet je over een geldig paspoort beschikken. Kijk even goed of deze nog niet verloopt zodat je deze tijdig kunt vernieuwen.


Maak je wegwijs in de lokale taal

Voordat je aankomst hoef je echt niet vloeiend Papiamentu te spreken. De kans dat je dit überhaupt gedurende je stage op Curacao gaat leren is klein. Alleen als je hier echt interesse in hebt, dagelijks leert en probeert te spreken ga je het onder de knie krijgen. Buiten dit om is het wel leuk als je de basis woorden kent. Zodat je in ieder geval kunt groeten of of bedanken. Bekijk hiervoor de ‘snelcursus Papiamentu


Sparen voor je stage of zoek een bijbaan.

Een stage op Curaçao of elders in het buitenland is niet goedkoop. Zeker in het begin krijg je te maken met veel eerste uitgaven om op te starten. Denk hierbij aan kosten voor je simkaart, borg huisvesting, borg vervoer, de vergunning, de eerste grote boodschappen. Daarnaast wil je zeker in het begin graag sociale contacten maken en dit gebeurd veelal in de horeca. Dus zorg voor voldoende budget wanneer je de keuze maakt om op Curaçao stage te gaan lopen. Hoe hoog dit budget moet zijn ligt voor een groot gedeelte aan je eigen wensen en uitgaven. Maar om je een beeld geven hebben wij hier een artikel over geschreven genaamd ‘Wat je verblijf/stage op Curaçao‘.


Huisvesting / Gezellige studentenhuizen

De gezelligste studentenhuizen zitten al jaar en dag in de regio van Vredenberg (Villa Telamon 8 / Villa Telamon 43) en studentenwijk Pietermaai. Hierbij hebben de woningen in de Villa Vredenberg verreweg de meeste faciliteiten en is de liggen super centraal. Let bij het boeken van huisvesting ook goed op via wie je dit regelt. Goedkoop is vaak duurkoop en gratis is eigenlijk niet ‘gratis’. Een verhuurder welke een bemiddelaar nodig heeft om zijn huis van bewoners te voorzien is vaak afhankelijk van de bemiddelaar. De reden van het niet kunnen vullen is simpelweg dat de woning minder populair is. De commissie welke de bemiddelaar ontvangt wordt weer doorgevoerd in een hogere verhuisprijs aan de huurder. Let er daarnaast ook goed op of de bemiddelaar wel over een kamer van koophandel nummer beschikt. Zo niet, dan staat deze niet ingeschreven op Curaçao en kun bij een conflict naar je betaalde gelden ‘fluiten’.  Boek dus direct bij de eigenaar of bij een betrouwbare verhuurder. 


Muggen en insecten

Je gaat er, zeker direct na aankomst niet aan ontkomen. Studenten welke net arriveren voor hun stage op Curaçao zijn populair voor de muggen. Zorg er dus voor dat je iets van muggenspray meeneemt voordat je aankomt. Niet, te veel want de beste spray kun je beter hier op Curaçao kopen. Zorg ervoor dat je je in het begin, voor het slapen insmeert met deze spray. Na verloop van tijd zullen de muggen je niet meer of minder prikken. Klamboes hebben minimaal effect. 

Vraag, reageer en/of draag bij!

  • Nog geen opmerkingen. Ben jij de eerste?
  • Opmerking toevoegen

    Checklist Curaçao!

    Wat moet je allemaal regelen wanneer je afreist naar Curaçao voor je stage, studie of werk. Om helemaal niets te vergeten hebben wij  hiervoor een checklist opgesteld. Download deze en vink stap voor stap alle punten af.

    Under construction - Planning: 5 mei 2023

    Logo-Vrijwilligerswerk-Curacao-Groen-Witte-Rand-summer-green_

    Vrijwilligerswerk Curaçao!

    Help mee aan één of meerdere goede doelen tijdens je verblijf op Curaçao en maak het verschil voor mens, dier of de natuur.

    Vervoer Curaçao

    Ben jij nog op zoek naar een betrouwbaar vervoersmiddel op Curaçao? Huur dan je scooter of auto via Vervoer Curaçao en ontdek het eiland op je eigen tempo!

    Horecawerk Curaçao!

    Lijkt het jou leuk om een periode op Curaçao in de horeca te komen werken? Neem dan snel een kijkje op Horecawerk Curaçao en vind jouw ideale horecabaan op Curaçao!

    Stagelopen op Curaçao

    Ben jij op zoek naar een leerzame stage of afstudeeropdracht op Curaçao? Bezoek dan onze website van Stage Curaçao en vind je meest ideale stagebedrijf!

    Vergunning Curacao

    Wil jij komen werken, stagelopen of wonen op Curaçao? Dan begeleiden wij je eenvoudig en betaalbaar met het regelen van je verplichte vergunningen.

    Huisvesting op Curaçao!

    Ben jij op zoek naar een kamer, studio, appartement, woonhuis of villa op Curaçao? Kijk dan eens naar het portfolio van goed onderhouden accommodaties op Huisvesting Curaçao.

    Logo-Kamers op Curacao-Geel

    Curaçao beleef je met elkaar!

    Ben jij als stagiair, student, jongwerkend of reiziger opzoek naar veilige, schone maar vooral gezellige huisvesting? Bekijk dan de jongerenvilla’s / studentenhuizen van Kamers op Curaçao!