Site logo
Artikel

Dushi is een ander woord voor schatje en lekker. Het wordt veel gebruikt op Curaçao en komt spontaan over. Je kan het overal gebruiken; bij de supermarkt, op het strand, bij de autoverhuur, in een restaurant of bij het tankstation. Houdt er wel rekening mee; het wordt onderling gezegd tussen vrouwen en tussen een man en een vrouw.

Dushi komt uit het Papiaments, de taal die wordt gesproken op Curaçao. Letterlijk betekent dushi: zoet. In de Nederlandse straattaal wordt dushi gebruikt om een meisje aan te duiden.

Papiaments ook wel Papiamentu/Papiamento wordt naast Curaçao op Bonaire en Aruba gesproken. Dushi heeft veel betekenissen en is lastig te vertalen naar het Engels of Nederlands. Zo staat dushi voor onder andere: prettig, aardig, snoepje, schatje, mooi, lekker en lief. Het woord is dus gemakkelijk te gebruiken.

‘Dulce’ is het Spaanse woord ‘dushi’ naar alle waarschijnlijkheid van af stamt. Het Papiaments heeft veel Spaanse invloeden, in combinatie met Nederlandse, Portugese en Engelse invloeden.

Daag jezelf uit en leer papiaments tijdens je stage!

Informatie
 • Soort artikel
  Cultuur
 • Nog geen opmerkingen. Ben jij de eerste?
 • Voeg hier je opmerking toe

  Checklist Curaçao!

  Wat moet je allemaal regelen wanneer je afreist naar Curaçao voor je stage, studie of werk. Om helemaal niets te vergeten hebben wij  hiervoor een checklist opgesteld. Download deze en vink stap voor stap alle punten af.

  Under construction - Planning: 5 mei 2023

  Logo-Vrijwilligerswerk-Curacao-Groen-Witte-Rand-summer-green_

  Vrijwilligerswerk Curaçao!

  Help mee aan één of meerdere goede doelen tijdens je verblijf op Curaçao en maak het verschil voor mens, dier of de natuur.

  Vervoer Curaçao

  Ben jij nog op zoek naar een betrouwbaar vervoersmiddel op Curaçao? Huur dan je scooter of auto via Vervoer Curaçao en ontdek het eiland op je eigen tempo!

  Horecawerk Curaçao!

  Lijkt het jou leuk om een periode op Curaçao in de horeca te komen werken? Neem dan snel een kijkje op Horecawerk Curaçao en vind jouw ideale horecabaan op Curaçao!

  Stagelopen op Curaçao

  Ben jij op zoek naar een leerzame stage of afstudeeropdracht op Curaçao? Bezoek dan onze website van Stage Curaçao en vind je meest ideale stagebedrijf!

  Vergunning Curacao

  Wil jij komen werken, stagelopen of wonen op Curaçao? Dan begeleiden wij je eenvoudig en betaalbaar met het regelen van je verplichte vergunningen.

  Huisvesting op Curaçao!

  Ben jij op zoek naar een kamer, studio, appartement, woonhuis of villa op Curaçao? Kijk dan eens naar het portfolio van goed onderhouden accommodaties op Huisvesting Curaçao.

  Logo-Kamers op Curacao-Geel

  Curaçao beleef je met elkaar!

  Ben jij als stagiair, student, jongwerkend of reiziger opzoek naar veilige, schone maar vooral gezellige huisvesting? Bekijk dan de jongerenvilla’s / studentenhuizen van Kamers op Curaçao!