Site logo

WA-Verzekering, Allrisk en Eigen Risico bij studentenauto en scooterverhuur

Als je een studentenauto of scooter gaat huren op Curaçao dan zul je deze moeten verzekeren via de verhuurder. Hierin heb je aantal keuzes met verschillende dekkingsgraden. Wij zien vaak bij stagiaires dat er na een incident toch vaak onduidelijkheden ontstaan over de dekking van de eventuele schade welke via de verzekering of privé dient te worden voldaan. Lees daarom dit artikel over de mogelijke dekkingsvormen van je gehuurde studentenauto of scooter en weet goed waar je van te voren verantwoordelijk voor bent bij eventuele schades. De voorwaarden in de polis en huurovereenkomst van de verhuurder zijn bij incidenten altijd leidend. Dit artikel is allen bedoeld om je wegwijs te maken in de verschillende verzekeringsvormen en termen.


WA-Verzekering

Een WA-verhuurverzekering dekt enkel de schade aan derden (met uitzondering van inzittenden). Eventuele schade aan het gehuurde vervoersmiddel of diefstal van het voertuig zijn niet gedekt en dienen door de huurder te worden vergoed aan de verhuurder.

 • Schade door schuld: in het geval dat de huurder schade toebrengt aan het voertuig door eigen schuld dan dient de schade aan het gehuurde voertuig door de huurder volledig te worden vergoed aan de verhuurder.
 • Schade door derden: in het geval dat een derde partij schade toebrengt aan het gehuurde vervoersmiddel dan is de schade gedekt door de verzekering van de derde partij. De verhuurder is in sommige gevallen gerechtigd de borg van de huurder te behouden totdat de schade door de tegenpartij is gedekt.
 • Schade/verlies door diefstal: in het geval van schade of verlies door diefstal van het voertuig dan dient de huurder de verhuurder schadeloos te stellen. Hierbij betreft het maximale bedrag de dagwaarde van het voertuig minus de wrakwaarde, indien deze vast te stellen is.
  • Dagwaarde: de dagwaarde van het vervoersmiddel is van belang voor het bepalen van het schadebedrag bij diefstal of een totall los schade. Zorg ervoor dat de hoogte van dit bedrag in de verhuurovereenkomst staat zodat je daar niet achteraf discussies over krijgt.
  • Wrakwaarde: de wrakwaarde betreft de restwaarde van het vervoersmiddel wanneer deze totall los wordt verklaard. Dit bedrag dient te worden verrekend met de dagwaarde van het vervoersmiddel om de eindafrekening bij diefstal of totall los schade te kunnen bepalen.

 
All risk verzekering

Een Allrisk-verhuurverzekering dekt naast de schade aan derden ook de schade aan het eigen vervoersmiddel. Tevens is het voertuig gedekt voor schade/verlies door diefstal.

 • Schade door schuld: in het geval dat de huurder schade toebrengt aan het voertuig door eigen schuld dan dient de schade te worden vergoed tot maximaal het eigen risico bedrag. Hierbij vervalt over het algemeen de borgsom welke aangevuld dient te worden.
 • Schade door derden: in het geval dat een derde partij schade toebrengt aan het gehuurde vervoersmiddel dan is de schade gedekt door de verzekering van de derde partij. De verhuurder is in sommige gevallen gerechtigd de borg van de huurder te behouden totdat de schade door de tegenpartij is gedekt.
 • Schade/verlies door diefstal: de huurder is verzekerd in het geval van diefstal. De enige kosten welke de huurder dient te vergoeden aan de verhuurder is het afgesproken eigen risico bedrag staande in de verhuurovereenkomst.

 
Eigen risico

In combinatie met een allrisk verzekering kun je met je verhuurder een eigen risico bedrag afspreken. Dat is vervolgens het maximale bedrag dat de verhuurder bij de huurder kan claimen bij schades. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het eigen risico bedrag af te kopen.


Inzittenden verzekering

Of je nu een WA-Verzekering of Allrisk verzekering afneemt de inzittenden van je studentenauto zijn hiermee niet gedekt. Hiervoor dien je een aparte inzittendenverzekering af te sluiten. Vraag altijd na bij de verhuurder of deze bij de prijs is inbegrepen of dat je deze kan toevoegen aan je verzekeringen. Voor eventuele schades aan passagiers ben je anders niet gedekt wanneer het ‘ongeluk’ door toedoen van jouw is gebeurd.


Aansprakelijkheidsverzekering

In 99% van de gevallen dekt een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering geen schade aan of ontstaan door voertuigen. Hou hier goed rekening mee. Lees voor de zekerheid goed je polissen door van je huidige verzekeringen.

Vraag, reageer en/of draag bij!

 • Nog geen opmerkingen. Ben jij de eerste?
 • Opmerking toevoegen

  Checklist Curaçao!

  Wat moet je allemaal regelen wanneer je afreist naar Curaçao voor je stage, studie of werk. Om helemaal niets te vergeten hebben wij  hiervoor een checklist opgesteld. Download deze en vink stap voor stap alle punten af.

  Under construction - Planning: 5 mei 2023

  Logo-Vrijwilligerswerk-Curacao-Groen-Witte-Rand-summer-green_

  Vrijwilligerswerk Curaçao!

  Help mee aan één of meerdere goede doelen tijdens je verblijf op Curaçao en maak het verschil voor mens, dier of de natuur.

  Vervoer Curaçao

  Ben jij nog op zoek naar een betrouwbaar vervoersmiddel op Curaçao? Huur dan je scooter of auto via Vervoer Curaçao en ontdek het eiland op je eigen tempo!

  Horecawerk Curaçao!

  Lijkt het jou leuk om een periode op Curaçao in de horeca te komen werken? Neem dan snel een kijkje op Horecawerk Curaçao en vind jouw ideale horecabaan op Curaçao!

  Stagelopen op Curaçao

  Ben jij op zoek naar een leerzame stage of afstudeeropdracht op Curaçao? Bezoek dan onze website van Stage Curaçao en vind je meest ideale stagebedrijf!

  Vergunning Curacao

  Wil jij komen werken, stagelopen of wonen op Curaçao? Dan begeleiden wij je eenvoudig en betaalbaar met het regelen van je verplichte vergunningen.

  Huisvesting op Curaçao!

  Ben jij op zoek naar een kamer, studio, appartement, woonhuis of villa op Curaçao? Kijk dan eens naar het portfolio van goed onderhouden accommodaties op Huisvesting Curaçao.

  Logo-Kamers op Curacao-Geel

  Curaçao beleef je met elkaar!

  Ben jij als stagiair, student, jongwerkend of reiziger opzoek naar veilige, schone maar vooral gezellige huisvesting? Bekijk dan de jongerenvilla’s / studentenhuizen van Kamers op Curaçao!