Site logo
Artikel

Wil jij voor je stage, baan of studie een periode verblijven op Curaçao? Maar heb je geen idee waar je qua kosten rekening dient te houden? Lees dan dit artikel en bereid je financieel gezien goed voor. Budgetair je verblijf en hou rekening met zowel de eenmalige al terugkerende kosten van je verblijf. Het leven op Curaçao is qua kosten vergelijkbaar met Nederland. Sommige diensten en producten zijn op Curaçao weer duurder en anderen weer goedkoper.

Financieël overzicht

In dit artikel tref je een overzicht aan van zowel de éénmalige kosten als de uitgaven per maand. Uiteraard zijn je uitgaven en budget persoonlijke maar met dit overzicht krijg je in ieder geval een algemeen beeld van je benodigde financiën gedurende je verblijf op Curaçao.

Eenmalige kosten

Voordat je naar Curaçao vertrekt dien je rekening te houden met de onderstaande éénmalige kosten.

Bewerken
Kosten Omschrijving
Vliegticket Om van en naar Curaçao te vliegen dien je een retourticket aan te schaffen. De gemiddeld kosten liggen tussen de €700.00 en €850.00.
Vergunning Om in dienst te mogen treden bij een bedrijf op Curaçao dien je de 'Verklaring van Rechtswege' aan te vragen. Om deze verklaring aan te kunnen vragen dien je een aantal documenten te verzamelen. De kosten hiervan bedragen circa €40.00. Daarnaast brengt de overheid van Curaçao legeskosten in rekening voor het uitvoeren van de screenning. Deze bedragen Ang. 615.00.
Borgen Om een accommodatie en vervoersmiddel te kunnen huren dien je ook een borgbetaling te voldoen. Deze gelden krijg je aan het einde van de huurperiode retour maar je zult ze bij aanvang wel beschikbaar moeten hebben. De hoogte van de borgen zijn over het algemeen gelijk aan één maand huur.
Bemiddeling Wanneer je niet zelfstandig werk of een stage weet te vinden dan kun je je nog aanmelden bij een stagebemiddelingsbureau. De kosten van een bemiddeling liggen rond de €550.00.

Maandelijkse kosten

Elke maand dat je op Curaçao verblijft krijg je te maken met terugkerende kosten. Hou hier rekening mee om niet in de financiële problemen te komen. We zien bij deze kosten vaak dat de post 'uitgaan' in de eerste maanden wat hoger ligt dan in de latere maanden. In het begin wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen leren kennen waardoor je er vaak op uittrekt. Om die reden raden we je ook altijd aan om in de wat grotere studentenhuizen te gaan wonen zodat het voor gezelligheid ook niet 'altijd' nodig is om uit te gaan. Bij het onderstaande kosten overzicht gaan wij er vanuit dat je een (studenten)kamer hebt gehuurd en een privé studentenauto.

Kosten per maand Euro Ang
Huur Studentenkamer € 375,- Ang. 750,-
G/W/L verbruik € 50,- Ang. 100,-
Huur Studentenauto € 400,- Ang. 800,-
Benzineverbruik € 75,- Ang. 150,-
Boodschappen € 160,- Ang. 320,-
Uitgaan, uit eten en activiteiten € 375,- Ang. 750,-
Mobiele kosten € 25,- Ang. 50,-
Verzekering € 40,- Ang. 80,-
Totale kosten per maand € 1500,- Ang. 3000,-

Tips om te besparen

De bovenstaande tabel is gebaseerd op de kosten welke de huurders van Huisvesting Curaçao gemiddeld per maand uitgeven op Curaçao. Uiteraard kun je op zaken besparen of nadenken over hoe je meer kunt verdienen. Hieronder geven wij een aantal tips om je verblijf op Curaçao te kunnen bekostigen.

Bewerken
Besparing Omschrijving
Huisvesting De gemiddelde kosten van een kamer, studio of appartement op Curaçao liggen tussen de Ang. 650,- voor een kamer en Ang. 1300,- voor een tweeslaapkamer appartement. Op deze huurkosten valt op zich zelf niet zoveel te besparen. De prijzen tussen de verschillende aanbieders liggen zo goed als gelijk, maar er is wel een groot verschil in wat je krijgt voor deze huurprijzen. Wij raden je aan om in de wat grotere (studenten)huizen te gaan wonen zodat je de kosten van de overige benodigdheden voor je leven op Curaçao kunt delen met huisgenoten.
Water en energie Op gas, water en licht is het ook lastig besparen. Curaçao heeft helaas het duurste water en elektra netwerk ter wereld. Let er dus gewoon goed op dat je bij vertrek van je accommodatie alles uitzet en goed oplet of er geen kranen lekken.
Vervoer Allereerst kun je besparen met je vervoersmiddel op 'luxe'. Een nieuwe auto met airconditioning is uiteraard kostbaarder als een wat oudere auto met al wat meer rij uren. Bepaal voor jezelf wat hierbij belangrijk is! Airco of dat je gewoon veilig van A naar B komt voor een betaalbaar bedrag. Een tweede optie is het huren van een studentenscooter. Dit is ook relatief goedkoper. Daarnaast delen veel studenten een auto. Dit zien wij het meest gebeuren bij de grotere (studenten)huizen en jongerencomplexen.
Boodschappen De boodschappen op Curaçao zijn relatief kostbaar ten opzichte van Nederland. Alles moet worden ingevlogen en gekoeld wat de prijs opdrijft. De grootste kostenbesparing hierin is samen boodschappen doen met je huisgenoten en met elkaar koken. Ook loont het om de prijzen van sommige producten tussen supermarkten te vergelijken. Hier zitten vaak grote verschillen tussen. Ook hier geld ga in een groter studentenhuis wonen zodat je met meerdere personen de inkoop van boodschappen gezamenlijk kunt organiseren;
Uitgaan Ga eens wat vaker naar de openbare stranden en koop direct zelf of met huisgenoten een koelbox. Een drankje en een hapje op een commercieel strand waar veel toeristen komen zijn kostbaar. Vul je koelbox met bier, vlees voor de barbecue en maak er met elkaar een mooie dag van op het strand. Hou voor het uitgaan in de avonduren alle happy hours in de gaten waarbij de drankjes goedkoper worden aangeboden. Ook zijn er in de week veel restaurants welke dag-specials aanbieden of studentenkorting geven. Zorg ervoor dat je qua huisvesting ergens gaat wonen waar een zwembad wordt aangeboden met een leuke woonkamer en of terrassen zodat je niet elke avond uit hoeft te gaan om gezelligheid te vinden. Bij de Telamonstraat 43 en Telamonstraat 8 studentenhuizen zijn woonkamers met bar, zwembad en vele terrassen met barbecue aanwezig. Zo kun je ook met elkaar leuke en betaalbare avonden thuis organiseren.

Financiële voorbereiding tips

Om je verblijf op Curaçao te kunnen financieren heb je een aantal mogelijkheden. Denk hierbij aan sparen of lenen en daarbij je lopende kosten in Nederland te minimaliseren. Bijgaand tref je hierover een aantal tips aan.

Bewerken
Tips Omschrijving
Sparen de beste optie om je Curaçaose stage ervaring te kunnen bekostigen is sparen. Neem een bijbaan in Nederland en welke in de weekenden.
Lopende kosten in Nederland heb je lopende kosten welke je gedurende je verblijf op Curaçao wellicht kunt schorsen of stopzetten. Denk hierbij aan het onderverhuren van je studentenkamer, het schorsen van je mobiele abonnement of verzekeringen welke in het buitenland geen dekking geven. Zorg er ook voor dat je je OV-kaart tijdelijk stopzet zodat je hier de gelden van ontvangt.
Lening DUO ook wij stimuleren het lenen van geld uiteraard niet maar als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling kun je een uitzondering maken. Een buitenlandse stage ervaring staat zeer goed op je CV en geeft je wellicht later weer een kans op een goede baan zodat je de gunstige lening van DUO eenvoudig terug kan betalen.
Bijbaan Je bent over het algemeen tussen de 36 uur en 40 uur kwijt per week aan je stage. Kortom, er is voldoende tijd voor een bijbaan. Ga opzoek en kijk waar je bij kunt werken. Zeker in de horeca zijn werkgevers altijd op zoek naar leuk personeel welke part-time bij willen werken. Het voordeel hiervan is dat je toch in het uitgaansleven bent maar niets uitgeeft.
Sponsoring Je bent natuurlijk een zelfstandige student welke aan het opstarten is om op je eigen benen te gaan staan. Maar in sommige gevallen kunnen je ouders je hier wellicht toch nog een beetje bij helpen.

Duurder of goedkoper op Curaçao

Welke diensten en of producten zijn er duurder of goedkoper op Curaçao in vergelijking met Nederland?

Bewerken
Product of dienst Goedkoper of duurder
Huisvesting Dit is gelijk of goedkoper op Curaçao. Wel zijn de kamers, studio's en appartementen over algemeen wel iets kleiner qua oppervlakte. Omdat je voor 99% buiten leeft is dat niet erg en de complexen waarop de accommodaties worden aangeboden zijn vaak groot en ruim opgezet.
Boodschappen De boodschappen zijn duurder op Curacao dan in Nederland met uitzondering van vlees. Dat is weer goedkoper.
Benzine De benzine op Curaçao is ongeveer de helft goedkoper dan in Nederland.
Drankjes uitgaan In de populaire toeristen clubs is de gelijk aan Nederland of zelfs duurder. Bij lokale horecazaken is het goedkoper.
Openbaar vervoer Het openbaar vervoer op Curaçao is goedkoper dan in Nederland.
Taxi's Taxi's zijn op Curaçao duurder of gelijk aan taxi's in Nederland.
Mobiel internet Wil je internet op je mobiel dan is dat vrij kostbaar op Curacao ten opzichte van Nederland. Maak gebruik van gratis wifi-spots welke overal aanwezig zijn.

Voordeel koersverschil

De Antilliaanse Nederlandse Gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Wat inhoud dat de koers tussen de Euro en de ANG dagelijks kan verschillen. Het kan dus zo zijn dat je Euro gedurende stageweek één Ang. 2.10 waard is en in week drie Ang. 2.15. Je kunt dan feitelijk meer kopen voor deze Euro. Hou dit goed in de gaten bij het pinnen of wanneer je boodschappen gaat kopen. Kijk voor de koers op de website van de Centrale bank van Curaçao.

Informatie
 • Soort artikel
  Financien
 • Bron
  Bestemming Curaçao
 • Datum
  2023-05-10
Location
 • Nog geen opmerkingen. Ben jij de eerste?
 • Voeg hier je opmerking toe

  Checklist Curaçao!

  Wat moet je allemaal regelen wanneer je afreist naar Curaçao voor je stage, studie of werk. Om helemaal niets te vergeten hebben wij  hiervoor een checklist opgesteld. Download deze en vink stap voor stap alle punten af.

  Under construction - Planning: 5 mei 2023

  Logo-Vrijwilligerswerk-Curacao-Groen-Witte-Rand-summer-green_

  Vrijwilligerswerk Curaçao!

  Help mee aan één of meerdere goede doelen tijdens je verblijf op Curaçao en maak het verschil voor mens, dier of de natuur.

  Vervoer Curaçao

  Ben jij nog op zoek naar een betrouwbaar vervoersmiddel op Curaçao? Huur dan je scooter of auto via Vervoer Curaçao en ontdek het eiland op je eigen tempo!

  Horecawerk Curaçao!

  Lijkt het jou leuk om een periode op Curaçao in de horeca te komen werken? Neem dan snel een kijkje op Horecawerk Curaçao en vind jouw ideale horecabaan op Curaçao!

  Stagelopen op Curaçao

  Ben jij op zoek naar een leerzame stage of afstudeeropdracht op Curaçao? Bezoek dan onze website van Stage Curaçao en vind je meest ideale stagebedrijf!

  Vergunning Curacao

  Wil jij komen werken, stagelopen of wonen op Curaçao? Dan begeleiden wij je eenvoudig en betaalbaar met het regelen van je verplichte vergunningen.

  Huisvesting op Curaçao!

  Ben jij op zoek naar een kamer, studio, appartement, woonhuis of villa op Curaçao? Kijk dan eens naar het portfolio van goed onderhouden accommodaties op Huisvesting Curaçao.

  Logo-Kamers op Curacao-Geel

  Curaçao beleef je met elkaar!

  Ben jij als stagiair, student, jongwerkend of reiziger opzoek naar veilige, schone maar vooral gezellige huisvesting? Bekijk dan de jongerenvilla’s / studentenhuizen van Kamers op Curaçao!