Site logo
Artikel

Wanneer je in dienst treedt bij een werkgever op Curaçao ten behoeve van een stage of werk dan dien je hiervoor een CRIB-nummer aan te vragen bij de belastingdienst van Curaçao. Met dit CRIB-nummer kan de belastingdienst o.a. controleren of alle sociale lasten wel worden afgedragen over je ontvangen vergoedingen. Het CRIB-nummer is een uniek nummer waarmee je als persoon of bedrijf geregistreerd staat bij de belastingdienst.

Wie heeft een CRIB-nummer nodig?

Sitaat belastingdienst: "iedere belastingplichtige op Curaçao heeft een CRIB-nummer nodig. Dit betekent zowel particuliern als ondernemers". Wanneer je gaat werken of stagelopen bij een werkgever op Curaçao ben je belastingsplichtige. De bedragen van deze belastingen worden in de basis door je werkgever afgedragen.

Opmerking 1: bij het artikel op de website van de belastingdienst staat momenteel dat je dit nummer 'pas' nodig hebt wanneer je ingeschreven staat op Curaçao. Dat is niet correct. Ook wanneer je (nog) niet ingeschreven staat heeft je werkgever jouw CRIB-nummer nodig.

Opmerking 2: in het artikel staat dat je als particulier een email dient te sturen. Doe dat niet en gebruik gewoon het formulier onderaan de pagina.

Waarvoor heeft de werkgever jouw CRIB-nummer nodig?

Aan het einde van elk jaar dient iedere werkgever op Curaçao zijn loonbelasting op te geven. Hierbij worden de gegevens van de werknemers die in het betreffende jaar in dienst zijn geweest bij de werkgever verzonden aan de belastingdienst. Hierbij dient ook per medewerker het CRIB-nummer te worden opgegeven.

Hoe vraag je een CRIB-nummer aan?

Het aanvragen van het CRIB-nummer is vrij eenvoudig en kost je maar een paar minuten tijd. Voor het aanvragen heb je de volgende zaken nodig:

 • Een duidelijke scan of foto van de voor- en achterzijde van een geldig ID-bewijs. Bijvoorbeeld je paspoort. (Tip: schrijf altijd door het paspoort heen 'Deze kopie van mijn paspoort is enkel te gebruiken voor de aanvraag van mijn CRIB-Nummer op Curaçao). Dit om identiteitsfraude tegen te gaan;
 • Een woonadres;
 • Je naam.

Website belastingsdienst

Klik op 'meer info' bovenaan deze pagina en vraag je CRIB-nummer aan via de website van de belastingsdienst Curaçao. Na het aanvragen ontvang je automatisch een bewijs van aanvraag met als onderwerp: belastingdienst.cw Aanvraag Woonplaatsverklaring. Deze mail bewaar je voor als je ooit ergens moet kunnen aantonen dat je het CRIB-nummer hebt aangevraagd.

Na ongeveer een week ontvang je een officieel document van de belastingdienst per mail met daarin je CRIB-nummer. Dit bericht forward je vervolgens naar je werkgever waarna de 'aanvraag CRIB-nummer is afgerond.

Informatie
 • Soort artikel
  Financien
 • Bron
  Belastingdienst Curaçao
 • Datum
  2023-05-26
Location
 • World Trade Center, Willemstad, Curaçao

 • Nog geen opmerkingen. Ben jij de eerste?
 • Voeg hier je opmerking toe

  Checklist Curaçao!

  Wat moet je allemaal regelen wanneer je afreist naar Curaçao voor je stage, studie of werk. Om helemaal niets te vergeten hebben wij  hiervoor een checklist opgesteld. Download deze en vink stap voor stap alle punten af.

  Under construction - Planning: 5 mei 2023

  Logo-Vrijwilligerswerk-Curacao-Groen-Witte-Rand-summer-green_

  Vrijwilligerswerk Curaçao!

  Help mee aan één of meerdere goede doelen tijdens je verblijf op Curaçao en maak het verschil voor mens, dier of de natuur.

  Vervoer Curaçao

  Ben jij nog op zoek naar een betrouwbaar vervoersmiddel op Curaçao? Huur dan je scooter of auto via Vervoer Curaçao en ontdek het eiland op je eigen tempo!

  Horecawerk Curaçao!

  Lijkt het jou leuk om een periode op Curaçao in de horeca te komen werken? Neem dan snel een kijkje op Horecawerk Curaçao en vind jouw ideale horecabaan op Curaçao!

  Stagelopen op Curaçao

  Ben jij op zoek naar een leerzame stage of afstudeeropdracht op Curaçao? Bezoek dan onze website van Stage Curaçao en vind je meest ideale stagebedrijf!

  Vergunning Curacao

  Wil jij komen werken, stagelopen of wonen op Curaçao? Dan begeleiden wij je eenvoudig en betaalbaar met het regelen van je verplichte vergunningen.

  Huisvesting op Curaçao!

  Ben jij op zoek naar een kamer, studio, appartement, woonhuis of villa op Curaçao? Kijk dan eens naar het portfolio van goed onderhouden accommodaties op Huisvesting Curaçao.

  Logo-Kamers op Curacao-Geel

  Curaçao beleef je met elkaar!

  Ben jij als stagiair, student, jongwerkend of reiziger opzoek naar veilige, schone maar vooral gezellige huisvesting? Bekijk dan de jongerenvilla’s / studentenhuizen van Kamers op Curaçao!